Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
ciasto francuskie przepisy na słono
Opublikowano: 10 cze 2024

Ciasto francuskie przepisy na słono

Mianem najlepszych dań okrzyknięto takie, które są smaczne, szybkie w wykonaniu i szalenie apetyczne. Mogłoby się wydawać, że takie cuda nie istnieją. A jednak są! Mało tego, każdy z nas może je przygotować samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.

Tajnymi składnikami, które umożliwiają stworzenie szybkiego i pysznego dania są: ciasto francuskie, kilka ulubionych dodatków i odrobina wyobraźni. Wytrawne ciasta kuchni francuskiej, zawijane paluszki z szynką, zakręcone ślimaczki lub rolada, która posmakuje całej rodzinie to zaledwie początek długiej listy na ciasto francuskie na słono. Sprawdzone i szybkie pomysły na smaczną przekąskę dla niezapowiedzianych gości lub na wieczorny seans z ulubionym serialem są na wagę złota. Jakie przepisy na słono z ciasta francuskiego warto umieścić w swoim przepiśniku?

ciasto francuskie na słono

Rozwiń, ułóż i zroluj, czyli nasz ulubiony przepis na paluszki z ciasta francuskiego na słono

 

Gotowanie powinno sprawiać radość i kojarzyć się tylko z przyjemnymi chwilami. Aby tak było warto sięgać po proste, ale smaczne przepisy, które zachwycą gości, a nas nie przyprawią o ból głowy i kilku godzinne sprzątanie. Idealne będą kruche paluszki z ciasta francuskiego z serem, szynką lub bekonem. Są smaczne i idealnie sprawdzają się na spotkania w gronie przyjaciół. Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy na nim plasterki ulubionej szynki, a całość posypujemy serem i ulubionymi przyprawami. Ciasto kroimy  na 2 cm kawałki i zawijamy w spiralki. Posypane dodatkową warstwą sera wkładamy do piekarnika, aby zadziała się chrupiąca magia.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami lub ze szpinakiem

 

Kiedy tworzymy menu na spotkanie z przyjaciółmi, chcemy przygotować coś smacznego. Dania mają dobrze wyglądać i jeszcze lepiej smakować. Każdy lubi próbować nowych potraw i sprawdzać, co można przemycić do swojego domowego menu. Na wieczorne spotkania sprawdzają się przekąski podawane na ciepło. Jeśli gości ma przyjść więcej, to warto wybrać takie dania, które robi się szybko i sprawnie, aby zdążyć ze wszystkim na czas. Idealnym rozwiązaniem będą ślimaczki- jedno z najpopularniejszych dań z ciasta francuskiego. W pierwszej kolejności trzeba przygotować farsz na przekąski z ciasta francuskiego na słono. Dla gości na diecie wegetariańskiej możemy przygotować farsz ze szpinaku połączonego z serem feta i suszonymi pomidorami. Sprawdzi się także wersja z pieczarkami smażonymi na maśle połączonymi z tartym serem i świeżą natką pietruszki. W wersji mięsnej możemy zestawić łososia i guacamole. Gotowy farsz rozkładamy na cieście francuskim, a następnie zawijamy je w rolkę. Na końcu zostawiamy wąski pasek, który smarujemy rozkłóconym jajkiem. Dzięki temu rulon nie będzie się rozwiał. Całość kroimy na plastry równej grubości i układamy na blaszce. Zakręcone ślimaczki szybko zarumienią się w piekarniku i równie prędko znikną z talerzy naszych gości. 

Quiche lorraine, czyli popularny placek lotaryński w wersji z ciastem francuskim

 

Kuchnia francuska choć nie do końca jest uniwersalna, to smakuje niemal każdemu. Smaki są połączone idealne, a dania kuszą nieziemskim wyglądem. Choć kojarzymy tę kuchnię z porannymi słodkościami i pysznymi serami, to francuzi bardzo często szukają ciekawego pomysłu na przepis z ciasta francuskiego na słono. Ich potrawy są wyważone i niesamowicie smaczne. Ogromną popularnością cieszy się Quiche lorraine, czyli popularny placek idealny na kolacje w gronie najbliższych przyjaciół. Ciasto można przygotować według oryginalnego przepisu na ciasto kruche lub w razie pośpiechu skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Wnętrze placka wypełniamy serem gruèry wymieszanym z jajkami i boczkiem. Całość zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Quiche podany z lekką sałatką- takie danie z ciasta francuskiego błyskawicznie zniknie z talerzy gości.