Niestety, choć bardzo się staramy, to wciąż zdarza się, że na co dzień wyrzucamy sporo jedzenia. Do śmietnika najczęściej trafiają przeterminowane jogurty, zepsute owoce, warzywa, a nawet mięso. Przyczyn takiej sytuacji jest wiele. Zbyt duże zakupy zrobione bezmyślnie, pośpiech i nieuwaga. Dlatego przed zrobieniem każdych zakupów trzeba się odpowiednio przygotować. Podpowiadamy, jak nie marnować jedzenia!
Wielu z nas zastanawia się jak nie marnować żywności i żyć w duchu zero waste. Pierwszym krokiem do zmiany przyzwyczajeń jest dobre planowanie. Przed każdymi zakupami powinniśmy wyczyścić swoją lodówkę. Trzeba sprawdzić daty wszystkich produktów, które się w niej znajdują. Z resztek warzyw można przygotować pyszny omlet lub zapiekane wytrawne muffiny, a rozpoczęte jogurty połączyć z owocami i przygotować zdrowy shake. W sieci znajdziemy sporo przepisów na potrawy z resztek. Jeśli widzimy, że nie zdołamy jeść jakichś owoców lub warzyw, to pamiętajmy, że zawsze możemy je zamrozić i w ten sposób przedłużyć trwałość produktów.