Wycieczki zorganizowane cieszą się dużą popularnością. Korzystają z nich zarówno dorośli, młodzież, jak i dzieci w wieku szkolnym. To wygodna forma podróżowania, która pozwala na odwiedzanie pięknych miast, zwiedzanie zabytków i kosztowanie lokalnych przysmaków. Uczestnicy wycieczek nie muszą się o nic martwić. Do zadań organizatora należy zapewnienie biletów wstępu do zwiedzanych atrakcji, rezerwacja noclegu i wybór miejsca na obiad. Lokal powinien dysponować salą odpowiedniej wielkości oraz mieć w ofercie obiady dla grup wycieczkowych z możliwością wyboru menu. Na co jeszcze zwrócić uwagę, organizując obiady dla grup zorganizowanych?
Jak wybrać miejsce na obiady dla grup wycieczkowych?
Ciekawe pomysły na jedzenie w podróży
Jakie obiady dla grup zorganizowanych sprawdzają się najlepiej?
Grupy wycieczkowe zazwyczaj mają bardzo napięty grafik. Czasu na obiad jest stosunkowo niewiele, a więc powinien być szybko i sprawnie podany. Najlepiej, jeśli zamówienie jest złożone wcześniej i posiłek czeka już na przyjazd gości. W kwestii menu najlepiej sprawdzają się klasyczne i proste dania, które prawie każdemu smakują. Upalnym latem warto zamówić chłodnik, lekką zupę jarzynową, czy pierogi z owocami. Jesienią i zimną dobrze sprawdzi się rosół z makaronem, krem pomidorowy, eskalopki z ziemniakami i klasyczna mizeria. W zależności od posiadanego budżetu i czasu na konsumpcję można zamówić pełny, dwudaniowy obiad z deserem lub samo drugie danie z dodatkami i kompotem. Jeśli obiad jedzony jest późno, można rozważyć zamówienie pożywnego dania kociołkowego jak storgonof, czy bigos. Firmy, takie jak Catering Równość, oferują także lunch pakiety, które grupa może zebrać ze sobą na dalszą drogę.
Obiady dla grup wycieczkowych, czyli najpierw pytaj, a potem zamawiaj
Preferencje żywieniowe są współcześnie mocno spersonalizowane. Wiele osób jest na diecie wegańskiej, wegetariańskiej lub bezglutenowej. O wiele częściej niż kiedyś mamy do czynienia z alergiami pokarmowymi, które wymagają wykluczeń dietetycznych. Uczulać mogą orzechy, papryka, pszenica, soja, a nawet mleko. Miejsca, które oferują obiady grupowe, powinny w sposób elastyczny podchodzić do ustalania menu. Obiady dla grup muszą uwzględniać przygotowanie dań dietetycznych dopasowanych do zdrowotnych potrzeb uczestników. Organizator wycieczki powinien dokładnie sprawdzić ilość potrzebnych posiłków, uwzględniając preferencje żywieniowe. Weganie, wegetarianie, czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi muszą mieć co zjeść. Jeśli w grupie są dzieci, to warto zgłosić to restauracji. Porcje będą dostosowane do ich wieku, a tym samym ich cena będzie niższa.
Lokalizacja odgrywa kluczową rolę
Uczestnicy wycieczek grupowych większość czasu spędzają na odwiedzaniu atrakcji i przemieszczaniu się z miejsca do miejsca. Tak intensywny plan zwiedzania powoduje, że w końcu pojawia się głód i chęć szybkiego spożycia posiłku. W miarę możliwości, obiady dla grup zorganizowanych warto zamawiać w lokalach usytuowanych blisko zwiedzanych zabytków i atrakcji turystycznych, albo tam, gdzie zaczyna lub kończy się trasa wycieczki. W Krakowie zwiedzanie Wawelu można zakończyć obiadem serwowanym przez Catering Równość. Po posiłku grupa może piechotą udać się na piękny Kazimierz lub na Rynek Główny. Wybierając miejsce na obiady dla grupy trzeba także uwzględnić miejsce parkingowe dla busa bądź autokaru, którym porusza się wycieczka.
Zamawiaj z wyprzedzeniem
Kluczowym czynnikiem w przypadku obiadów grupowych jest czas. Jeśli chcemy mieć pewność, że w lokalu nie zabraknie miejsca dla naszej grupy, powinniśmy złożyć zamówienie z odpowiednim wyprzedzeniem. Nawet jeśli nie znamy jeszcze finalnej liczby uczestników wycieczki, to rezerwacja terminu i tak jest wskazana. Jeśli wiemy, że nasza grupa wycieczkowa będzie bardzo liczna, to tym bardziej powinniśmy zadbać o wpisanie nas do cateringowego kalendarza zamówień.
Sprawdź catering okolicznościowy dostępny w ofercie.