Przepis na śledzie wigilijne – najsmaczniejsze inspiracje
Śledzie pod pierzynką na wigilię
Ciekawym i naprawdę smacznym daniem są śledzie pod pierzynką, czyli wielowarstwowa sałatka z filetów śledziowych a’la Matjas połączonych ze smacznymi dodatkami. Cały zabawa polega na tworzeniu kolejnych warstw z ugotowanych warzyw połączonych majonezem oraz śledzi pokrojonych na niewielkie, kilkucentymetrowe kawałki. Do wykonania tej smacznej przekąski potrzebne będzie:
- 300 g matiasów,
- 5 ogórków kiszonych,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 4 średnie buraki czerwone – warto skorzystać z tych, które zostały z barszczu,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 średnia cebula,
- 2 ugotowane marchewki,
- 170 g tartego sera np. gouda,
- 300 ml majonezu – alternatywnym rozwiązaniem jest majonez roślinny, który ma mniej tłuszczu od tego tradycyjnego, możesz też wymieszać oba produkty,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 łyżki ulubionej musztardy,
- 1 pęczek zieleniny – pietruszki i szczypiorku,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- przyprawy.
Zacznij od ugotowania ziemniaków, marchewek, jajek oraz buraków. Następnie odcedź warzywa, a wszystkie ugotowane składniki obierz i pokrój w kostkę. Buraki możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pokrój w kostkę śledzie wigilijne oraz cebulę, a później wymieszaj te składniki. Dodaj do nich musztardę, olej oraz świeżo zmielony pieprz. Powstałą mieszankę ułóż na dnie szklanego naczynia, a następnie przykryj warstwą majonezu. Pokrój też ogórki w drobną kostkę i posyp na wierzchu.
Na kolejną warstwę składają się ziemniaki, marchewka i ogórki, którą znów trzeba przykryć majonezem. Na nich układamy buraki i dodajemy już ostatnią warstwę majonezu. Na samym wierzchu powinny znaleźć się przeciśnięte przez praskę jajka oraz starty ser żółty.