Decydując się na organizację przyjęcia komunijnego w domu, musimy upewnić się, że jesteśmy do tego odpowiednio przygotowani. Po pierwsze zastanówmy się, czy mamy wystarczająco dużo miejsca. Być może trzeba przesunąć szafę, stół lub regał, aby zyskać odrobinę przestrzeni. Po drugie odpowiednio wcześniej zaplanujmy liczbę zaproszonych gości, choćby po to, by mieć czas na zorganizowanie właściwej liczby sztućców czy zastawy. Jeśli czegoś nam brakuje, możemy skorzystać z usług firmy cateringowej, która nie tylko dostarczy ciepły posiłek, ale także zapewni potrzebne nakrycia. Wcześniejsze zaplanowanie liczby gości pozwoli na skuteczne ułożenie menu, które zaspokoi gusta wszystkich gości przybyłych na uroczystość, a do tego posiłków będzie dokładnie tyle, ile trzeba. Po trzecie przeanalizujmy, o której rozpoczyna się uroczystość, a tym samym o jakiej porze goście zasiądą do stołu. To istotne, aby podane dania były ciepłe i świeże.
Menu komunijne, które zachwyci każdego podczas przyjęcia komunijnego w domu
Układając menu na komunię, należy brać pod uwagę preferencje żywieniowe wszystkich przybyłych gości. Współcześnie wiele osób jest na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub wegetariańskiej. Czasami są to zalecenia medyczne, a czasami dietetyczne wybory. Osoby starsze preferują klasyczne posiłki, natomiast młodzi chętniej próbują nowe smaki. Warto pamiętać, że miłym gestem będzie przygotowanie dań zgodnie z potrzebami najbliższych. Poczują się wyjątkowo i ze smakiem zjedzą obiad.
Przykładowe menu na komunię zazwyczaj rozpoczyna się od przystawki. Świetnie sprawdza się na przykład łosoś w cieście francuskim lub ser camembert panierowany w orzechach i podany z sosem z czerwonej porzeczki. Właściwy obiad na komunię w domu składa się z dwóch dań z dodatkami, a zwieńczony jest najczęściej deserem i wyczekiwaną kawą. Rosół z makaronem budzi wiele kontrowersji. Jedni go uwielbiają, inni nie mogą na niego patrzeć. Wbrew pozorom jest to uniwersalna propozycja, którą lubią dorośli i dzieci. Jeśli jednak mamy wśród gości osoby na diecie wegetariańskiej, zdecydowanie lepiej sprawdzi się na przykład krem ze świeżych pomidorów posypany parmezanem.
Drugie danie najczęściej obejmuje mięso, ziemniaki i surówkę. Doskonałym pomysłem są tu wszelkiego rodzaju rolady. Sprawdzi się schab ze śliwką, rolada cielęca z kurkami lub rolada z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. W połączeniu ze zdrową kaszą i bukietem surówek stworzy danie, które zachwyci gości. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się także ryby. Pstrąg w cieście piwnym, dorsz saute gotowany w białym winie lub sandacz z patelni z cytrynowym sosem.