Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kim jesteśmy?

Działamy w branży cateringowej nieprzerwanie od 2014 roku

Mamy już 10 lat !

Catering Równość, a czasami nieco bardziej oficjalnie Spółdzielnia Socjalna Równość z siedzibą w Krakowie, to nasza społeczna firma cateringowa istniejąca na rynku od 10 lat. Działamy nieprzerwanie od 2014 roku, kierując się ideą włączenia społecznego. Co to oznacza? To znaczy, że sprzedając usługi cateringowe tworzymy jednocześnie miejsca pracy dla osób wykluczanych społecznie, bezrobotnych lub borykających się z chorobami psychicznymi. Dzięki temu nasi klienci jedzą smaczne dania, robiąc przy tym coś dobrego dla swojego najbliższego otoczenia, a osoby dotychczas wykluczane mają stabilne zatrudnienie.

 

Czym się zajmujemy?

Jesteśmy firmą cateringową oferującą ciepłe dania obiadowe, dania grillowe, przekąski Finger Food oraz słodkości. Z naszych usług korzystają klienci indywidualni oraz korporacyjni. Można zamówić u nas catering okolicznościowy na uroczystości rodzinne, catering świąteczny na Boże NarodzenieWielkanoc oraz smaczne przekąski na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Realizujemy także zamówienia na catering konferencyjny. Możemy przygotować całodzienny serwis kawowy, dostarczyć lunch dopasowany do wymagań dietetycznych oraz zorganizować elegancki bankiet lub galę. 

 

 

Główną osią naszych działań jest catering korporacyjny. Niemal codziennie pojawiamy się w krakowskich korporacjach i dostarczamy tematyczne śniadania serwowane w formie bufetu, spersonalizowane sandwiche, cykliczne lunche z urozmaiconym menu dopasowanym do potrzeb pracowników, przekąski finger food oraz dania grillowe. Obsługujemy także grupy zorganizowane. Posiadamy dużą salę w samym sercu Krakowa na ul. Bernardyńskiej 3. To idealna przestrzeń na obiad grupowy po zwiedzaniu Wawelu lub Starego Miasta.

 

Nie tylko zysk się liczy!

Nasze działania cateringowe są szerokie i różnorodne, ale zawsze przyświeca nam jeden cel. Chcemy się rozwijać i tworzyć kolejne miejsca pracy dla osób wykluczanych w naszym społeczeństwie. Catering Równość łączy w sobie cechy przedsiębiorstwa oraz organizacji pozarządowej. Nie jesteśmy nastawieni na zysk, ale na korzyści płynące dla społeczności osób chorujących psychicznie. Każdy klient, który zamówi nasze usługi cateringowe, współtworzy nowe miejsca pracy dla osób chorujących psychicznie. Nasz zespół tworzą osoby, które naprawdę chcą pracować. Są pełne pasji do tworzenia dobrego jedzenia i zespołowej pracy. Po różnych kryzysach ponownie wracają na rynek pracy. Chcą zdobyć doświadczenie zawodowe, poprawić swoją sytuację ekonomiczną i społeczną, a także mieć poczucie, że są potrzebni.

Obecnie nasza firma liczy 31 osób, z czego aż 21 to osoby zagrożone wykluczeniem.

 

Kto u nas pracuje?

Siły pracowników aktywizowanych zawodowo połączyliśmy z wykwalifikowaną kadrą menedżerską odpowiedzialną za dział przedsiębiorczości, profesjonalnym szefem kuchni, który jest sercem naszej firmy, a także z osobami odpowiedzialnymi za działania marketingowe i PR. Naszym głównym celem nie jest zysk ekonomiczny, lecz tworzenie nowych miejsc pracy i zaktywizowanie kolejnych grup pracowników.

Zawsze lepiej razem, czyli praca zespołowa ma sens!

Na co dzień pracujemy zespołowo i wzajemnie się wspieramy. Każde zamówienie cateringowe powstaje w wyniku współpracy czterech kluczowych obszarów. Strefy kuchni, sekcji dostaw zamówień, strefy odpowiedzialnej za zmywanie oraz przestrzeni przyjmującej zamówienia, a więc biura.

W kuchni dzieje się magia

Mateusz, Andrzej, Mikołaj i Maciek to szefowie kuchni, którzy tworzą przepisy, testują nowe dania, przygotowują sezonowe menu i co najważniejsze smacznie gotują! Pieką, smażą, duszą i kroją. Nie pracują jednak sami. Jacek, Grzegorz i Mariusz przygotowują wszystkie produkty potrzebne do gotowania. Obierają warzywa, które są dziś podstawą zamawianych przez klientów dań. Coraz częściej realizujemy cateringi w duchu diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

 

Kiedy trzeba przygotować dania mączne do pracy przystępuje Grażyna. Ciasto na pierogi, tartę, czy uwielbiane przez klientów samossy powstaje zawsze według sprawdzonej receptury. Kiedy w menu pojawiają się porcjowane dania mięsne, to w kuchni pojawia się Rafał, który odmierza porcje i dba o ich właściwy kształt.

 

Patrycja, Gosia i Renata to kobiecy zespół, który żadnej surówki i sałatki się nie boi. Z miesiąca na miesiąc mają coraz więcej pracy i coraz więcej pomysłów na nowe warianty sałatek.

Przekąski Finger Food to nasza specjalność. Agnieszka, Klaudia, Patrycja i Dima to prawdziwi kulinarni artyści. Tworzą najpiękniejsze sezonowe przekąski. Małe i duże, na słono i na słodko, ale wszystkie dopracowane i estetyczne. Grzanki z wytrawnymi dodatkami, wegańskie babeczki, mini paszteciki, wytrawne tarty, crinkle pie, słodkie shoty i nietuzinkowe deski włoskich serów i wędlin.

 

Dostawa na czas

Kolejny zespół, który odgrywa ogromną rolę w naszej pracy to kelnerzy, kierowcy i dostawcy. Sebastian, Marek, Łukasz, Krzysztof, Marcin i Bartek dbają o to, aby zamówienie dotarło na czas i było pięknie podane. Ich praca jest trudna i wymagająca. Dobrze znają krakowskie korki i doskonale wiedzą, ile waży skrzynka pełna ceramiki. Odbierają zamówienie z kuchni, dostarczają do klienta, rozkładają je, a następnie kilka godzin później wracają w to samo miejsce, aby zebrać brudne naczynia.

Samo się nie umyje

Kiedy wszystkie usługi są już zrealizowane, a brudne naczynia , obrusy i serwetki wróciły do firmy, pracę zaczyna Marysia, Ania, Grażyna, Iwona, Justyna, Grzegorz i Jarek. To właśnie oni gwarantują, że wszystko jest błyszczące, czyste i gotowe do użycia kolejnego dnia. Ich praca jest ważna i sprawia, że każde zamówienie prezentuje się dobrze. Ilość umytych talerzy, filiżanek, sztućców i naczyń kuchennych może przyprawić o zawrót głowy. Myte przez nich sztućce zawsze się błyszczą, a szklane kieliszki nie mają żadnych zacieków. Są profesjonalistami w swoim fachu.

Działania biurowe z odrobiną kreatywności

Aby wszyscy wyżej wymienieni pracownicy mieli co robić potrzebny jest jeszcze jeden zespół, który dla odmiany większość czasu spędza w biurze przed komputerem lub na spotkaniu z klientem. Teresa, Jacek i Ewelina dbają o płynność finansową firmy, odbierają telefony oraz odpowiadają na wiadomości mailowe. To oni tworzą graficzne wersje ofert, przesyłają je klientom i ustalają szczegóły zamówienia. Spotykają się z klientami, odwiedzają miejsca realizacji usług i szukają najlepszych rozwiązań. Zarządzanie logistyką również należy do ich działań. Dbają także o media społecznościowe i realizację sesji zdjęciowych. Instagram i Facebook na bieżąco prezentuje cateringowe realizacj.

Chcesz o coś zapytać? Jesteśmy do Twojej dyspozycji!