Świeże sezonowe warzywa, które dostarczą naszemu organizmowi dużą dawkę witamin, a także skorzystać z gotowych propozycji. W sezonie warzywa są nie tylko tańsze niż zimą, ale również bardziej aromatyczne i pochodzą od polskich rolników. Warto więc wzbogacić dietę o owoce, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i mogą zastąpić słodycze.
Dieta na lato, pełna świeżych warzyw i owoców, to najlepszy wybór dla dzieci i dorosłych. To doskonały, naturalny sposób na wzmocnienie organizmu, dostarczenie niezbędnych witamin. Dodatkowo warzywa i owoce wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską kaloryczność, jednocześnie są bogate w błonnik. Już w pierwszej połowie czerwca możemy delektować się polskimi truskawkami, idealnym dodatkiem do deserów. Pod koniec miesiąca pojawi się młody kalafior i brokuł. W lipcu warto kupić świeży bób, szpinak, cukinię, pomidory lub szparagi, a także brzoskwinie, jabłka, czereśnie i maliny. Sierpień to miesiąc warzyw liściastych, m.in. sałaty rzymskiej, masłowej i lodowej oraz pietruszki czy szczawiu.