Zaproś tradycyjnego karpia pod pierzynką na wigilijny stół
Najlepszy karp to świeży karp. Właśnie dlatego dobrze przygotować go w dniu Wigilii. Kiedy chęci już są trzeba zdecydować się na formę podania. Karp na Wigilię przepisy sprawdzone i smaczne? Przede wszystkim klasyka gatunku, czyli ryba w prostej panierce z mąki, smażona na oleju roślinnym. Nieco mniej tradycyjna ryba wigilijna w wersji smażonej to karp w tempurze podawany z sosem tatarskim. Równie smacznym rozwiązaniem będzie karp smażony, a następnie pieczony w piekarniku pod klasyczną pierzynką z cebuli. W pierwszej kolejności filety musimy ponacinać. Dzięki temu drobne kosteczki znajdujące się w rybie nie będą przeszkadzały w trakcie jedzenia. Całość kroimy na mniejsze kawałki, które będzie nam wygodnie podsmażać. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Oprószamy mąką i smażymy. W dalszej kolejności dusimy drobno posiekaną cebulkę z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Na koniec smażenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz cytrynę, miód, pistacje i rodzynki. Całość przekładamy do naczynia żaaroodpornego i układamy karpia. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut. Jeśli chcemy aby na naszym stole pojawił się smaczny karp świąteczny przepis po prostu powinien nam się spodobać. Wtedy z przyjemnością i bez stresu spędzimy czas w kuchni. Smaczne potrawy zawsze zaczynają się od dobrych, jakościowych składników. Dobry karp, zwykła cebula, rodzynki i orzechy to sprawdzone połączenie.