Wigilia to jeden z najważniejszych momentów w roku, kiedy rodziny zbierają się przy stole, by dzielić się opłatkiem i delektować wyjątkowymi potrawami. Pośród nich, nie tylko ryba i pierogi odgrywają kluczową rolę. Warto zadbać, aby wśród tradycyjnych „12 potraw” znalazła się także pyszna zupa, która doda niepowtarzalnego smaku i aromatu do świątecznej uczty. Nie wiesz, na jaką najlepiej się zdecydować? Aby pomóc Ci w dylemacie, przygotowaliśmy propozycję różnych zup na Wigilię, które zachwycą i zaskoczą. Zupa grzybowa, rybna, a może śliwkowa lub makowa? Nie tylko czerwony barszcz może królować!
Według tradycji pierwszą potrawą, którą skosztujemy na wieczerzy, powinna być zupa. Dlaczego? Związane jest to z casami, gdy obowiązkowy był ścisły post od rana aż do wigilijnej kolacji. Po całym dniu bez jedzenia zupa stanowiła najlepszą opcję na pierwsze danie, które nie było zbyt obciążające, jednak wystarczająco pożywne i pobudzające metabolizm. W niejednych domach tradycja ta przetrwała, dlatego zupa stanowi wstęp do pozostałych pyszności.
Podczas gdy dla wielu to barszcz jest nieodłącznym elementem wigilijnego menu, warto sięgnąć po inne smakowite propozycje, które ożywią świąteczny stół. W zależności od regionu istnieją różne zupy, które zawsze stanowią część wigilijnego menu. Warto więc się im przyjrzeć i urozmaicić nimi i nasz stół.